Uitwisselbaarheid van fietsonderdelen

In deze blog verhelderen welke fiets onderdelen voor racefiets en mountainbike uitwisselbaar zijn. We buigen ons over de merken Shimano, SRAM en Campagnolo, van cassette tot wielen tot derailleurs, dubbel en triple....

SRAM en Shimano

De shifters, kettingen en cassettes van shimano en Sram zijn volledig uitwisselbaar. Voorwaarde is dat je 8, 9 en 10 speed niet door elkaar heen gaat halen. Een vaak gehoorde klacht is dat de kettingen van Sram nogal lawaaierig zijn. Belangrijk is ook dat Sram niet beschikt over triple groepen voor de racefiets en dat je Sram dus niet uit kan wisselen met Shimano Triple.

7, 8, 9 en 10 speed van shimano

De shifters van shimano bepalen het aantal versnellingen. Het aantal versnellingen dat de shifter toelaat moet uiteraard corresponderen met het aantal tandwielen achter op de cassette. Omdat het aantal versnellingen bepaald wordt door de shifters is het vaak mogelijk om shimano derailleurs uit te wisselen of deze nu 8, 9 of 10 speed zijn. De derailleurs kennen geen trapjes en de afstand wordt volledig bepaald door de shifter.

Lees meer: 7, 8, 9 en 10 speed van shimano