Review Wahoo RFLKT+ Fiets GPS

|

WahoorflktplusAltijd geïnteresseerd in gadgets kwamen wij, onder andere bij Futurumshop en van Herwerden, de Wahoo RFLKT+ fietscomputer tegen.”Iphone Powered” zo heet het. Erg benieuwd bestelden wij een exemplaar om aan een review / test te onderwerpen.

Wahoo Fitness RFLKT+ review: Niet meer dan gadget of echte fietscomputer?

Wahoo RFLKT+Het bedrijf Wahoo Fitnes, dat ook fietstrainers, hartslagmeters en bikecases levert introduceerde de Wahoo RFLKT al een klein jaar geleden. Het apparaat is echter nog niet zo bekend. Ten onrechte, blijkt onze review/ test.

Wahoo RFLKT+ review: Complete fietscomputer of niet?

Wahoo RFLKT+De Wahoo RFLKT ziet er uit als een fietscomputer en lijkt ook als zodanig zijn werk te doen. Niets is minder waar. De Wahoo RFLKT werkt samen met je Iphone of zelfs Android Smartphone die al het werk doet en vormt eigenlijk niet meer dan een handige afstandsbediening en extern beeldscherm tegelijk. Tegelijk ontvangt de Wahoo RFLK+ ANT+ signalen van aanwezige sensors die via bluetooth doorgezonden worden naar de Iphone of Android Smartphone. Hierdoor behoort de Wahoo RFLKT+ meteen tot het hoogste segment fietscomputers die er bestaan.

Functies Wahoo RFLKT+

Wahoo RFLKT+ Screenshot FunctiesDe Wahoo RFLKT+ vormt een ANT+ brugfunctie tussen ANT+ sensors en Iphone. Alle functies van een Iphone fiets app kunnen worden getoond op het Wahoo RFLKT+ scherm. In totaal zijn wel 165 functies mogelijk. Denk aan de volgende functies:

 • Snelheidsfuncties zoals actuele snelheid, maximale snelheid, gemiddelde snelheid etc
 • Afstanden zoals dagafstand, totaalafstand, afstand ronde
 • Tijden zoals triptijd, rondetijd, klok
 • Informatie zoals percentage resterende energie Iphone, snelste ronde, temperatuur
 • Cadansfuncties zoals huidige cadans, gemiddelde cadans, minimale en maximale cadans
 • Hartslagfuncties zoals huidige hartslag, gemiddelde hartslag, trainingszones, calorieën en nog meer
 • Wahoo RFLKT+Muziek, bediening en informatie (song, artiest etc)
 • Hoogtemeter met huidige hoogte, hellingspercentage, geklommen meters
 • Vermogensmeting
 • Volledig zelf te configureren scherm
 • Iphone bediening op afstand met start/pause, de bediening van je muziek op je Iphone

Compatibiliteit Wahoo RFLKT+

Wahoo Fitness AppDe Wahoo Rflkt+ werkt in principe samen met elke bluetooth smartphone. Tot voor kort waren er echter alleen maar apps beschikbaar voor de Iphone. Vanaf 3 juli 2014 ontdekten we echter een Wahoo app in de google play store. Dus ook voor Android smartphone bezitters wordt de Wahoo RFLKT nu interessant.

Compatible Apps Wahoo Wahoo RFLKT+

Wahoo heeft de gratis Wahoo Fitnessapp ontwikkeld voro de Iphone en sinds kort dus ook voor een Android smartphone. En daarnaast zijn er Apps zoals Strava, Runkeeper, Cyclemeter die met de Wahoo RFLKT kunnen communiceren. De Wahoo app heeft na het sporten allerlei mogelijkheden om de gegevens te delen waaronder ook weer in je Strava account. Daarvoor hoef je niet persé de Strava app te gebruiken.

Compatible sensors Wahoo RFLKT+

Wahoo CadanssensorDe Wahoo RFLKT kan communiceren met sensors om hartslag, cadans, snelheid en vermogen te meten. De Wahoo RFLKT communiceert alleen met bluetooth sensors. Maar als je een ANT+ module aan je Iphone klikt kan je ook de signalen van ANT+ sensors ontvangen.

De Wahoo RFLKT+ communiceert zelf al met ANT+ en bluetooth hartslagsensors, cadanssensors, vermogenssensors en snelheidssensors.

Verschil Wahoo RFLKT en Wahoo RFLKT+

De Wahoo RFLKT+ communiceert net als de RFLKT met de Iphone. De RFLKT kan echter geen ANT+ signaal ontvangen. In combinatie met de RFLKT heb je voor het meten van cadans, snelheid en hartslag dus bluetooth sensors nodig. Voor ca €30.- meer heb je de RFLKT+ die wel met ANT+ sensors communiceert en daarmee spaar je de extra dure sensors uit. Hiernaast biedt de RFLKT+ nog een paar andere kleine extra’s zoals een barometrische hoogtemeter en een temperatuur sensor

Overige bijzonderheden Wahoo RFLKT+

 • Wahoor Rlkt MountkitDe Wahoo RFLKT+ die we voor de review ontvingen werd netjes verzorgd in een net doosje geleverd, meegeleverd in de doos zijn 2 bikemounts. Eén voor op de stuurpen, één voor op het stuur. Hiernaast wordt nog een adapter geleverd voor wie een Garmin mount gebruikt.
 • De Wahoo RFLKT+ gebruikt een eenvoudige CR2450 batterij, die het gewicht en formaat niet alleen laag houdt, maar die ook nog eens langer dan een jaar mee gaat. Bijladen is dus niet nodig.
 • Het scherm van de Wahoo is bij een gewicht van slechts 57 gram erg groot en overzichtelijk, namelijk1.75 x 1.2 inches. Net iets meer dan de bekende Garmin Edge 500.

Gebruikservaringen Wahoo RFLKT+ tijdens de review

Aangezien de Wahoo RFLKT+ een verlengstuk is van de Iphone gingen wij uit van een intuïtieve interface en dus bedieningsgemak. We hebben tijdens de review / test dus geen moeite gedaan om handleidingen te lezen of zelfs maar gebruik te maken van de vele aanwezige videotutorials. En zeker niet zonder succes.

Het pairen van de Wahoo RFLKT+

Wahoo Fitness App ScreenshotDe eerste acties, het pairen van de Wahoo RFLKT+ model aan de Iphone gingen weliswaar wat moeizaam. De bluetooth module en de Iphone wisten elkaar niet te vinden zoals bv een Bluetooth carkit of koptelefoon de Iphone snel weet te vinden. Maar na wat uitproberen ontdekten we dat je beter eerst de Wahoo App en/of een andere compatible kon installeren alvorens verbinding te zoeken. Vanuit de Apps is het een fluitje van een cent. Ook het maken van een koppeling met de aanwezige sensors kan vanuit de App en is in een wip gebeurd.

Het eerste gebruik Wahoo RFLKT+ tijdens de test

Het meest interessante in het begin van de test is natuurlijk om te ondervinden of de basisfuncties werken, dus het starten van een rit, het meten van de snelheid en afstand. Dit bleek al snel in orde.

Customizen Wahoo RFLKT+

Wahoo Screenshot Customizing RFLKT+Vanuit de Wahoo Fitness App kan je kiezen voor een aantal basisschermen. Als deze voor jou voldoen kan je daar snel mee aan de slag. Wij kozen voor de mogelijkheid om de schermen helemaal in te stellen naar eigen voorkeur. Je kan kiezen hoeveel functies je op je scherm wil tot maximaal 6. Ook de positie van elke functie kan je zelf kiezen. Het aantal mogelijkheden is eindeloos. Enige functie die we nog missen zijn functies om te navigeren door middel van een kaart, kruimelpad of direction. Deze navigatie mogelijkheden worden volgens Wahoo in de toekomst nog wel toegevoegd. Ook de knoppen zijn te customizen, je kiest zelf met welke knop je wát bedient. Een erg leuke functie is de mogelijkheid om je muziek te bedienen. Bv een nummer vooruit of een nummer terug.

Bevindingen tijdens de eerste tocht met de Wahoo RFLKT+

 • De Wahoo RFLKT+ functioneert volledig als fietscomputer en doet tijdens onze review / test nergens onder voor bekende GPS fietscomputers van Garmin, Bryton, Sigma, Polar etc.Er is echter twee nadeeltjes.
 • Autopause werkt niet in combinatie met GPS snelheid, maar je kan je workout wel op pauze zetten door de knop te bedienen.
 • De actuele GPS snelheid wordt wat minder nauwkeurig weergegeven dan met een BT of ANT+ snelheidssensor. Wellicht heeft hierop invloed dat de Iphone in een hoesje in je achterzak zit. Hierdoor merken we, zeker onder een bladerendek van bomen dat de snelheid niet altijd correct wordt weergegeven. Voor de gemiddelde tijd maakt dat niet uit, want de Iphone meet perfect de afstand en de gereden tijd.) Voor wie de meest accurate snelheid wil adviseren wij een ANT+ of bluetooth snelheidssensor, dan is dat probleem getackeld.

Diverse Apps met de Wahoo RFLKT+

Wahoo Fitness App ScreenshotNaast de Wahoo Fitness app gebruikten we tijdens de test / review ook Strava en Runkeeper. Strava maakt onderscheid tussen basis- en (betaalde) premium gebruikers. De Wahoo app geeft gratis net zo veel informatie als het Strava premium account. Het voordeel van de Wahoo app is dat je deze volledig zelf kunt customizen. Wij geven daarom de voorkeur aan de Wahoo app. Vanuit de Wahoo app kan je de gereden route overigens simpel uploaden naar je Strava account.

Batterijgebruik van Wahoo RFLKT+ en Smartphone

De batterij van de Wahoo RFLKT+ lijkt lang mee te gaan. An een aantal fietstochten zien we geen enkel verschil en Wahoo claimt dat de RFLKT+ wel meer dan een jaar op een kleine knoopcel batterij mee kan. Wel merken we dat de Iphone in combinatie met de RFLKT+ meer energie verbruikt. Het percentage resterende stroom is af te lezen op de Wahoo display maar loopt wat sneller terug dan normaal. Voor tochten tot 7 a 9 uur moet het kunnen als je met een volle telefoon vertrekt. Om te voorkomen dat je telefoon leeg raakt bij nog langere tochten zou je een powerpack mee kunnen nemen. Zo heeft bv Mophie een slanke iPhone case om rond je device te doen en je batterij duur te verlengen.

Conclusie review / test Wahoo RFLKT+

Wahoo RFLKT+Onze eindconclusie van de review / test is dat de Wahoo RFLKT+ een handig en betaalbaar instrument is om een top-fietscomputer te kunnen gebruiken. Voor de prijs hoef je het niet te laten liggen en voor wie al een smartphone heeft is dit een zeer aantrekkelijk alternatief ten opzichte van fietsnavigatiesystemen van Garmin, Mio, Bryton en andere. Wahoo RFLKT+ kopen.

Verkrijgbaarheid Wahoo RFLKT+ Fiets GPS

Voor wie na het lezen van deze review interesse heeft een Wahoo RFLKT+ aan te schaffen kan online onder andere terecht bij Futurumshop en bijvoorbeeld bij van Herwerden Wielersport in Voorburg.